Відтворення та збереження кулінарних традицій для промоції культурного спадку гірських транскордонних регіонів

Метою проекту є промоція та збереження нематеріальної культурної спадщини бойків задля розвитку транскордонного туризму.

 

Бойки - одна з найчисельніших та найбільш самобутніх етнографічних груп. Коріння бойків загубилося в далекій сивині, а умови їх життя у високогір'ї Карпат створили неповторну культуру, яка є загальнонаціональним надбанням.

                             

На Львівщині етнічна група українців – бойки - населяє територію Сколівських Бескидів. В Польщі протягом століть бойки проживали в Бєщадах. Вони зберегли багато як матеріальних, так і нематеріальних культурних та історичних цінностей. Неповторні і різноманітні ці надбання не повинні йти в забуття, їх необхідно зберігати та передавати нащадкам.

 

Проект має на меті відродити та зберегти традиційну бойківську кухню через дослідження та відтворення кулінарних традицій гірської кухні українських та польських Бескидів, що дозволить підвищити використання спільної етнокультурної спадщини сусідніх народів, притягне до об’єктів природньої та культурної спадщини більшу кількість відвідувачів, створить нові можливості розвитку малого бізнесу для місцевих жителів в гірській місцевості.

 

Неподалік стародавньої фортеці «Тустань», на дні «Карпатського моря» в селі Довге-Гірське Дрогобицького району буде облаштовано місце для проведення майстер-класів з традиційної бойківської кухні, де бойківські господині зможуть поділитись вміннями приготувати смачні книші, ощипки, лакітки, бундз, стуні, терчінки, затирки, кіселиці…..

Майстер-клас з приготування страв бойківської кухні буде проведено і в Польських Бєщадах, а саме в Ущиках Дольних, де українські та польські господині представлять локальні бойківські страви за старовинними рецептами «зі скрині».

Інформацію про традиції та звичаї бойківської кухні: етнографію, людей, стародавні рецепти з Львівщини та з Бєщадського Повіту буде зібрано та опрацьовано, та видано книгу рецептів автентичної бойківської кухні.

 

Запрошуємо всіх ділитись унікальними рецептами бойківської кухні, власними традиціями та звичаями на створеній в соціальній мережі сторінці Фейсбук Carpathian Boyko Cuisine.

Завдяки застосуванню рецептів унікальної бойківської кухні в локальних закладах харчування, організації гастрономічних турів, промоції маловідомих маршрутів гірськими прикордонними територіями Польщі та України, розвиток туризму в Карпатському регіоні буде посилено. 

Проект «Відтворення та збереження кулінарних традицій для промоції туристичного потенціалу гірських транскордонних регіонів» фінансується Європейським Союзом в межах програми транскордонного співробітництва Польща - Білорусь - Україна 2014-2020

 

Лідерпроекту - Асоціація гірських провідників «Ровінь», партнер проекту Локальна Організація Туристична в Перемишлі (Польща). Реалізація з 01 лютого 2020 року до 31 січня 2021 року.